Seo’ya Uygun Makale İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
İnternet üzerinde bir site oluşturan herkesin derdi doğal olarak ziyaretçi kazanmak. Çünkü ister sitesi üzerinden benim gibi bir hizmetinin tanıtımını yapsın, ister bir e-ticaret sitesi mantığı ile direk ürün satsın, isterse reklam gösterimi yapmak istesin; ziyaretçi kazanmak değişmez ve nihai amaçtır.
Ziyaretçilerimizin önemli bir kısmı arama motorları ve sosyal medya üzerinden gelir. Sosyal medya üzerinden gelen ziyaretçi ise riskli ziyaretçi gurubudur. Zira sosyal medya hesapları üzerinde paylaştığınız link yoruma açık olduğu için, siteniz hakkında olası olumsuz yorumlar da paylaşılacak ve diğer potansiyel ziyaretçilerin ziyaret etme / alışveriş yapma kararına etki edecektir. Gerçi arama motorları da (Özellikle Google) “Google Benim İşletmem” ve benzeri hizmetler ile kullanıcıyı deneyimlerini paylaşmaya teşvik etse de henüz sosyal medya kadar etkili değildir.
Çevrenizdeki kişileri analiz ettiğinizde sosyal medya hesabı olmayanları görebilirsiniz ama arama motoru kullanmayan, hatta Google kullanmayan nerede ise yoktur. Bu sebeple Google bizim optimizasyon yapmamız gereken ilk (hatta bazı zamanlarda tek) arama motorudur.
Seo yapmanın nedenini kısaca anlattığımıza göre bu yazının doğru bilinen yanlışlar kısmını başlıklar halinde okumaya devam edebiliriz.
Makale Uzunluğu 300 Kelime Olmalı mı?
Alın size muamma bir konu 🙂 “Seo’ya uygun makale kaç kelime olmalı” sorusu hep kafa kurcalar 🙂 “300 kelime makale seo’ya iyi imiş” diyenler, “en az 2000 kelime olmalı hocam” diyenler, “corner makale 2000 kelime olsun, gerisi önemli değil” diyenler…
2003 yılından beri profesyonel olarak internetin içindeyim ve 2009 yılından beri profesyonel olarak içerik üretiyorum. Buna benzer bir sürü cümle duydum. Gerçi bu “300 kelime makale iyidir hacı abi” inancı arada bir 350 kelimeye çıksa da 2009 yılından beri bir efsane halinde kulaktan kulağa yayılıyor 🙂 Hasbelkader bir web sitesi sahibi olmuş ve seo’ya dair bir fikri olmayan genç kardeşlerim bile makale isterken “en az 300 kelime olsun ki seo’ya etki etsin” diyor 🙂
Peki makale satın alanlar neden bu rakamları inatla, ısrarla telaffuz ediyor? Halbuki Google ve diğer arama motorları tarafından makale içeriği için yapılan tavsiyelerde kelime sayısı ile alakalı herhangi bir resmi açıklama yada tavsiye yok. O halde bu rakamları kim neresinden uyduruyor?
Aslına bu işin kabahatlisi Yoast, All in Seo Pack ve Rank Math Seo gibi seo eklentileri 🙂 Gerçi kabahat de demek yanlış olur. Bu eklentilerin üreticileri on binlerce denemenin sonunda ortalama bir değer bulmuşlar ve bu rakamı sadece tavsiye ediyorlar. Başka bir deyişle “bizim tecrübelerimize göre x kelime sayısının altında kalmasa İYİ OLUR” diyorlar. Ama gel gelelim bizim İngilizce ile pek arası olmayan webmasterlar bunu kanunmuş gibi algılayıp, “abi 300 – 350 kelime arası olsun ki seo’ya uygun olsun” diye algılıyor 🙂
Yapılan başka testlere göre bir sitenin Google tarafından kaliteli olarak algılanabilmesi için; kullanıcının sitede belli bir süre vakit geçirmesi ve mouse haraketleri yapması lazım. Evet doğru duydunuz. Google kullanıcının yaptığı mouse hareketlerini de algılıyor. Hele chorme tarayıcı kullanılıyor ise bu algılama neredeyse mükemmel seviyede. Otoritelerin bu konuda önerdiği vakit sayfa başına asgari 1-2 dakika aralığında. Bu süre de “300-350 kelime ile mümkün olabilir” zannı ile söylentiler yıllardır kulaktan kulağa yayılıyor 🙂
Ayrıca Google diyor ki; “sitenizde gezen kullanıcılar bir sayfadan daha fazla gezinir ise bun bu durumu önemserim ve lehinize değerlendiririm” Bazen de bunu sağlamak için bir makaleyi 2 parçaya bölüp yazı dizisi halinde yayınlamak gerekiyor. Dolayısı ile 300 – 350 kelime makale ikiye bölmek için yeterli olmadığından dolayı bu sözcük adedi yetersiz kalabiliyor.
Şimdi… Bildiklerimizi toparlamak gerekirse;
- Google; yönlendirdiği ziyaretçinin sayfada en az 1-2 dakika kalmasını ve mouse hareketleri yapmasını (sayfayı aşağı kaydırma v.s.) istiyor.
- Google; ziyaretçinin sitede mümkünse en az iki sayfa gezinmesini istiyor.
Öğrendiklerimizden yola çıkar isek aslında 300-350 kelime makale iddia edildiği gibi seo’ya çok da uygun değil. Sitenize gelen hemen hemen tüm kullanıcılar önce makaleyi göz ucu ile okuyup hızlı hızlı aradığını bulmaya çalışıyor. Dolayısı ile 300-350 kelimelik bir makalenin ziyaretçiyi 1-2 dakika sitede tutması pek de olası gözükmüyor. Ayrıca bu uzunlukta bir makale 2 bölümlük bir yazı dizisi şeklinde yayınlanmaya uygun olmadığı için yine beklentilerin uzağında kalıyor.
Aslında makale uzunluğu ile alakalı uyguladığımız kurallar tamamen tahminden ibaret. Fakat Google’ın istedikleri belli. Bu isteklerini 700-750 kelimelik bir makale ile karşılamak mümkün gibi duruyor.
Ayrıca son zamanların gözde seo eklentisi Rank Math Seo eklentisi de ideal makale uzunluğunun 600-2000 kelime arasında olmasını tavsiye ediyor. Tabi ki bunların bir kısmı varsayım, bir kısmı da dar imkanlarda yapılmış testlerin kısır neticesi. Benim kişisel tavsiyem ise +700 kelime.
Seo’ya Uygun Makalede Anahtar Kelime Yoğunluğu Nasıl Olmalı?
Yine ünlü seo eklentilerinin her biri belli bir anahtar kelime oranı belirlemiş. Kimisinde %3, kimisinde %5. Bu oranlar iddia edildiği gibi “Google Makine Öğrenmesi” sırasında (makaleniz yayınlandıktan sonraki ortalama 10 gün) makalenin sıralamaya girmesine etki ediyor. Lakin kullanıcının sitede geçirdiği vakit, mouse hareketleri ve diğer sayfalardaki gezinmeleri yeterli değil ise maalesef ki makaleniz hızla sıralama kaybediyor. Mutlaka başınıza gelmiştir. Yayınladıktan 1 gün sonra 1. sayfadan sıralamaya giriş yapan bir makale 10 gün sonra ilk 4 sayfada bile görünmeyebiliyor. İşte bunun sebebi Google makine öğrenmesi sırasında anahtar kelime yoğunluğu v.b. sebeplerle algoritma tarafından ön plana çıkarılan makalenizin; kullanıcı davranışları nedeni ile geri plana düşürülmesidir.
Öncelikle anahtar kelimeleri ve yan anahtar kelimeleri makalede kullanmak çok önemlidir. Hatta alt anahtar kelimeleri (mümkünse) alt başlık olarak kullanmak oldukça etkilidir. Ama bunun için bir yoğunluk tespit edip tıpkı kek yapıyormuş gibi o reçeteye uymak uzun vadede başarısızlık getirir. Yapılması gereken anahtar kelimeleri mümkün olduğu çok kullanmak ama anahtar kelime kullanacağım diye saçma sapan içeriklere mahal vermemektir.
Makalenin İlk 160 Karakterinde Anahtar Kelime Geçmeli mi?
Bu kural da kafaları çok karıştıran bir husustur. Zira Goolge arama sonuçlarında sitenizi listelerken 160 karakterlik bir description (açıklama) yayınlar. Siz bu açıklamayı eklenti veya kodlar ile kendiniz oluşturmazsanız (yani Google sonuçlarındaki açıklamayı kendiniz belirlemezseniz) Google bunu ya rastgele seçer yada makalenizin ilk 160 karakterini kopyalar.
Profesyonel webmasterlar kendi Google açıklamalarını kendileri yazacakları için ilk 160 karakter olayı çok önemli değildir. Aslında ilk 160 karakter aynı zamanda ziyaretçinin o makaleye ilgi duyup duymayacağının anahtar noktasıdır. Bu sebeple ilk 160 karakteri anahtar kelime geçireceğim diye heder etmektense, “ziyaretçi bu makaleyi okusun diye bu kısma ne yazayım? sorusuna cevap aramak gerekir.
Sözün özü eğer ilk 160 karakter anahtar kelime geçebiliyorsa ve aynı zamanda kullanıcının makaleye karşı merakının uyandırılması sağlanabiliyorsa anahtar kelime kullanmakta herhangi bir beis yoktur. Hatta iyidir de… Ama ziyaretçinin makaleyi okumaya devam etmesinin daha önemli olduğu unutulmamalıdır.
Bana ulaşıp siparişlerinizin ayrıntısını vermek için aşağıdaki WhatsApp butonunu kullanabilirsiniz. Ayrıca aynı numarayı arayıp “2232” numaralı dahiliyi tuşlarsanız benimle telefonda konuşabilirsiniz.
Seo’ya uygyn makale yazmak ile alakalı yüzlerce makale okudum 🙂 Belki binlerce makale satın aldım. Boşa vakit ve para harcamışım. 6 aydır satın aldığım makalelerde elde ettiğim sonuç harika.
Seo konusunda bu denli bilgili bir adama rastlamadım. Yıllardır makale yazdırırken yaptığım yanlışları tek tek anlattı. 1 yıldır sürekli çalışıyoruz. Oldukça faydasını gördüm. Pahalı ve etkili
Seoya bakış açımı değitirdiğiniz ve seo uyumlu makale ne demek gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Biraz pahalıya patladı ama sonuçlar mükemmel ötesi